Sta radi mama?

Prvo te mama nosi i cuva uz sebe. Ti se odmaras, u njenom stomacicu, blizu njenog srca koje cujes stalno.
Iako to tada i ne slutis, i tada te mama hrani, peva ti i prica, do duboko u noc.
Uglavnom ti je lepo, leskaris, baskaris se, malo plivas, u krug, u krug, u krug. Ponekad je udaris rucicom ili nozicom, cisto da je opomenes i podsetis da si tu. Ili da ti da jos malo te slatke crne cokolade, koju je jela pre nekoliko minuta.
Onda, odjednom, kada ti kod nje postane tesno, iako ti je tu lepo, majka te donese na ovaj svet koji sada vidis i istrazujes.
Ne donosi te roda, i nisu te nasli u kupusu. Rodila te je majka. 
Ljubi te i grli, i mazi, posto je jedva cekala da te vidi. 
Onda mama uci da te hrani. Neke bebe piju mamino mleko. Neke druge ne piju. Ali ih majke jednako vole. 
Muci se prvih par dana dok ne nauci kako da te presvuce, obuce.
Brise ti malenu guzu i ljubi nozice slatke.
Onda, posto ste par dana uzivali sami vas dvoje te vodi da upoznas tatu. Ko je tata i sta on radi? Recimo da te on takodje voli najvise na svetu. A o tome sta on radi, pricacu ti drugi put. Vratimo se da vidimo sta to jos mama radi.
Mama cesto, bas cesto, lezi pokraj tebe na krevetu. Misli da si jako mali da spavas u velikom krevetcu, i onda ne zeli da te pusti od sebe. Ako malo bolje razmislim, verovatno ce to raditi celog zivota, nece zeleti da te pusti.
Kada malo porastes, od tog silnog hranjenja, spavanja, nunanja i pevanja, mama ce ti praviti lepe kasice da ruckas. I nervirace se ako neces da jedes. I molice te i praviti klovna od sebe. A ti budi dobra beba i uzmi bar jedan zalogaj. Tada ces na njenom zabrinutom licu videti sunce srece. I mislices, jao sto je ova moja mama lepa kada se smeje. A ni kasica nije losa. Daj jos jedan zalogaj.
Ako budes bio bolestan, mama ce biti uz tebe stalno. Plakaces joj u zagrljaju, zato sto te boli zub, stomak, ili sto osecas nesto a ni sam ne znas sta. Ne brini, naci ce ti ona vec neki lek. Samo joj veruj. Kada ti bude davala da popijes neki sirup, otvori ustasca, ne opiri se, nego joj dopusti da ti pomogne. Zna ona da tebe to boli, ali proci ce. Mora. 
Ako bude htela da ti ocisti nosic raznoraznim cudnim aparatima koji prilaze tvojoj maloj glavi i nosicu, upamti, ona samo hoce da ti pomogne. I da, bice cudno par sekundi, ali bice ti bolje posle. Nece mama raditi nista sto te moze povrediti. 
Bodrice te da pocnes da sedis. Da puzis. Drzace ti rucice dok ne ojacas skroz i pocnes sam da hodas. Ponekad ces pasti. Digni se i ustani. Jer samo tako se moze. Ako se udaris, pokazi mami. Pa neka te ljubi da prodje.
Mama ce ti birati i oblaciti najlepsa odelca. I slikace te, kako bi sve imao za uspomenu. Sedece sa tatom posle i gledati tvoje slike. I govoriti: Ova majcica mu je bas lepa. Kako je samo porastao. Vidi ga na ovoj slici, nema kose skoro. A vidi ga ovde, pravi decacic.
Dobro je sto te slika toliko. Moci ces da vidis kakav si bio kada si bio mali. Kako si rastao. Moci ces da joj kazes: Jao bre mama, da li si stvarno morala da mi obujes carapice na sandale, vidi na sta licim? Dobro je sto te slika, ali kada malo porastes, uzmi joj sve slike i cuvaj ih ti. Inace ce svaka tvoja potencijalna devojka videti sve tvoje slike. Na kojima si i mali golisavko i u narodnoj nosnji. Pa ces se sigurno malo postideti.
Mama ce te setati i nosati i vozati kolicima. Ako je nekada tata zameni, bez panike, jer mama sigurno nesto drugo za tebe radi. Sprema kucu da sve bude cisto, pravi ti uzinu, ili samo malo spava, jer joj to nisi omogucio prethodne veceri. Ali ne brini, ne ljuti se ona na tebe zbog tog nespavanja. Samo, i ona ima dusu. Pusti je malo. Jer, kada se tebi bude spavalo, ona ce ti pricati najlepse bajke i pevati omiljene pesmice, kako bi sto lepse i brze zaspao, i kako bi ti snovi bili isti takvi. Lepi, najlepsi.
Ucice te svemu. Uglavnom ce pricati kao navijena. I jedva ce cekati tebe da pocnes da joj pricas. Da cuje tvoj glasic.
Pricace o tebi svima.
Vodice te svuda sa sobom i pokazivace ti svet. Jednom rukom pokusavace da ti skine zvezde, drugom rukom drzace te uz sebe.
Bice vesela, bice umorna, bice ponosna, bice ljuta. Menjace raspolozenja nekada kao sto se menjaju godisnja doba. Ali uvek ce te jako voleti. Iz dana u dan sve vise i sve jace.
Upoznavace te sa drugim ljudima. Sa drugom decom. Kada porastes i pocnes sam da sklapas prijateljstva, gurace se da vidi sa kim se to druzis, i jesu li to dobra deca. Oprosti joj te sitnice. Samo brine.
Vodice te u vrtic, cekace te iz skole. Molices je da ides na fudbal, a sledeceg meseca na basket. Dozvoljavace ti sve. Ne zato sto je mekog srca. Nego zato sto ce te pustiti da biras sta zelis. A ona ce biti tu, uz tebe. Ako uspes. Ili padnes.
Nadam se da ti je jasno sta sve radi majka. Ako sam nesto preskocila, javicu ti, ili ces shvatiti ti sam. Kada budes veliki decak.
I samo jedno te molim. Ako ikada cujes nekog Peru, Ziku, Marka, da kazu kako njihova mama samo smara i dosadjuje, ne moras im nista reci, ali se seti da majke to ne rade. Majke samo brinu. I zele za svoje dete sve najbolje. I trude se u tome. Iako to ponekad nije lako. I iako to nekada moze biti stvarno dosadno i smarajuce. 
Ali ti ces uvek znati sta tvoja mama sve radi. Za tebe. Za tatu. Za nju. I pitaces se, kako to stize, da li je to moguce? Moguce je, znaj, jer tvoja mama je super mama. Ne zato sto to sve radi. Vec zato sto je tvoja. Jedina.


A ja cu odstampati ovaj tekst i pokazati ga svakome ko me bude pitao: Pa sta to radi mama?