To nije magija, to je Feng Sui!

Zvoni mi fiksni telefon. I ko god da je sa druge strane zice, uporan je, nema sta. Ja se uporno probijam kroz gomile garderobe, kutija, kesa, cipela, koje mi stoje rasute svuda po kuci. Jer danas je dan velikog spremanja. I to na neki novi drugaciji nacin. Necu samo presloziti i urediti stvari. Ne, ne. Danas imam drugu misiju.
Nekako stizem do predsoblja, gde je smestena telefonski aparat, i javljam se na isti, jer bezicnog nigde nema.
Duso, baka Ljubica je! - cujem poznati glas. Da li cete doci danas do mene? - pita.
Jao, baka Ljubice, evo sredjujem kucu, nisam sigurna... - Hajde, hajde, pa sta ti je to, pola sata, sat, dok spremis sve! - ubedjuje me.  Mozda vama, mislim se u sebi, i onda me istog casa bude sramota, kada pomislim koliko ona godina ima. I kako joj je i dalje sredjivanje stana zavrseno za pola sata, sat. Ali svakodnevno! 

Evo bas cu sada praviti neke kolace, pa ti dodji. - govori mi.
Ne mogu stvarno, evo sve stvari su mi na sred sobe, brisem, usisavam, razvrstavam. Sve je kao da sam se sada doselila. Sve pokusavam organizovati po Feng Sui-u. Kupila sam i knjigu, citam neke magazine, istrazujem vec danima. Hocu da poboljsam sve. I zdravlje, i napredak... Ma, bas sve. - objasnjavam joj. Znate, Feng Sui bas za to sluzi. To Vam je drevna kineska nauka. Propisuje nacin zivljenja u stalnoj harmoniji i ravnotezi sa licnim okruzenjem kako bi se osigurala velika sreca... I nije to nikakva magija ili tako nesto... Slusam sebe sta pricam, i shvatam da joj u stvari govorim prvu recenicu iz knjige. Kao kakav robot. Da li sam stvarno toliko odlepila? O, Boze, da li cu ikada nauciti da pustim nekog drugog da prica, a ja malo zatvoriti usta i ne praviti se stalno pametna.


Baka Ljubica, ljubazna i kulturna, kao i uvek, mi odgovara kratko. Pa, onda definitivno moras doci. Moja komsinica ti tu moze veoma pomoci. Ona misli da je kao neki strucnjak. Ali, mislim da  vas dve samo imate istu knjigu. Jer vec sam te recenice negde cula. Cekam te u 17 casova.  
Ne mogu joj reci ne. Da ipak ja sve ove stvari vratim kako su bile, pa cu sutra krenuti sa Feng Sui-em? Moze valjda jedan dan sacekati.

Do 17 casova, kada sam, necete verovati tacno u minut, pozvonila na vrata baka Ljubice, sredjivala sam sve stvari koje sam prethodno izbacila iz ormana. Budem li se jos jednom cula da kukam kako nemam sta da obucem, ima da se zatvorim u orman i nigde da ne izlazim. Ili da medju tom gomilom odece sedim danima i slazem je, suknju po suknju, majicu po majicu.
U stanu zaticem baka Ljubicu, i njenu komsinicu, baka Jelu. Ne znam da li i vi imate isti utisak, ali ja se izgleda u poslednje vreme samo sa bakama druzim.

Baka Jela, kako mi se predstavlja, tvrdi da je pravi strucnjak za Feng Sui. Kaze, pomagala je mnogim javnim, poznatim licnostima, u uredjenju zivotnog prostora. Dok nam baka Ljubica sluzi jos tople kolace, koje ja samo smem da gledam i malo pomirisem, baka Jela pokusava da sazna gde zivim i cime je sve okruzena moja kuca. Baka Jelo, ja zivim u zgradi, u stanu! - kazem joj.Aha, onda dobro, govori i uzima svesku sa stola, zvrljajuci nesto i citajuci. Cuti... Ima li neka planina tu oko tvoje zgrade? Brdo? Reka? Nema, ja sam tu, na Novom Beogradu... - govorim joj...Aha, onda dobro... Okrece par stranica...Jeste li blizu mosta? Nekog tornja? Na raskrsnici? Ne, ne i ne. Aha... Tisina. Opet. Imate li kakav park ispred zgrade? Ili fontanu? Nemamo. Opet cuti...

Probajte kolace, uzmite kafu... Neprijatnu tisinu prekida baka Ljubica. Pocinjemo pricu o nekim drugim temama, o bebcu, o poslu, o doktoru koji leci ove dve bake... O penzijama... 
Shvatam da uskoro moram da krenem, razocarana sto nista novo o Feng Sui-u nisam saznala, mada lepo me je baka Ljubica upozorila. Baka Jela uzima svoju svesku, cepa jedan papir, isti onaj koji je zvrljala sve vreme, i kaze mi: Evo ovde sam ti osnovno zabelezila. Pa ti kada to zavrsis, videcemo dalje. I upamti, Feng Sui nije magija. Mada ja sam u mladosti bila i nesto poput madjionicara.

Izlazim iz stana, zahvaljujem se, i bacam pogled na papir. Na njemu je nacrtano i napisano sledece: Kupi kompas. Onda odredi strane sveta. Pa su iscrtane strane sveta. Za ceo stan. Pa za svaku sobu. Kada to uradis kupi knjigu. Tu i tu. I onda pocni ispocetka.

Gledam papiric i smejem se. Imam kompas. Imam strane sveta. I za ceo stan i za svaku sobu. Kupila sam i knjigu. Bas tu i tu. I pocecu, vec sutra. Ispocetka.

Covece, i ja mogu da budem strucnjak za ovo. Nije to neka mudrost izgleda. Samo jos da me baka Jela preporuci nekim poznatim licnostima. Hahaha.

Pred spavanje uzimam da citam knjigu. Proveri ovo, uradi ovo, odredi ovo. Ovo uopste nije naivno. Ko misli da je Feng Sui samo stavljanje ribica, lampi i cveca, grdno se vara. Imam ja jos puno da ucim. A onda cu vam poslati par saveta. Mozda i potrazim pomoc nekog strucnjaka. Ali samo pod uslovom da nema istu knjigu kao ja.