Sta mora muskarac?

Drage tate, 

Budite iskreni. Makar dok ste sami sa sobom, sakriveni od placa deteta i zeninog gundjanja. Sve sto moze i mora vasa zena, mozete i vi. Bez izgovora i bez pogovora. Bez pojasnjavanja kako dete bas majku zove, i kako ste umorni od posla, i narocito bez pravljenja da kobajagi spavate, dok dete arlauce poput kakve sirene na sav glas. Da li je moguce da vi bas nista ne cujete, a vasa jadna zena skace vec na prvi zvuk?

Vecina zena, dok je trudna, uziva u paznji svoga muza. Trudite se oko nje, sto je stvarno divno i pohvalno, ali i nesto najnormalnije na svetu. Nije ona trudna samo za sebe, cuva i pazi na vasu srecu najvecu. Zato ako joj se u toku noci pije malo soka ili caja, dizite se na noge lagane, i pomozite joj. Sve sto radite za nju, znace da ceni. Oprostite joj promene raspolozenja, ako je nekada tuzna, zabrinuta, u njoj raste novi zivot, menja se ona i iznutra i spolja, treba se na sve to navici i sve to prihvatiti. Tako da ako nije skuvala rucak tog dana, povedite je u kakav restoran, podelite parce torte, prosetajte. Vratite joj osmeh na lice, treba joj malo vase energije i vase snage. I nikada se nemojte ljutiti na nju. Cak iako je smislila da vam se sin, ako sina dobijete zove Kesten, a devojcica Lipa. Proci ce je, samo polako.

Onda dodje i taj trenutak. Cestitamo, postali ste tata! I dok se mama uci prvim koracima u odgoju bebe, vi sa drustvom cepate kosulje i pijete po neko pice. Ako, i treba tako, ko zna kada cete sledeci put u provod... Jer, tih prvih mesec dana, ako ostanete uz svoju zenu i bebu, uzmete odmor, bolovanje ili se drugacije snadjete, bice vam najlepsa skola i iskustvo, divni momenti koji ce zauvek ostati u vasem secanju. Bas kao i pogled na vase malo zlato. Uzmite dete u zagrljaj, okupajte ga. I upamtite, pelene nisu bauk. Ukakila se beba, pa sta? Koristite svaki trenutak bliskosti i upoznavanja, pricajte bebi, pricajte zeni. Dok oni spavaju, budite uz njih i cuvajte im san. Jer to je ono sto je neprocenjivo.

Beba raste iz dana u dan. Vidite to po rucicama koje vas grle, po zvukovima koje ispusta i pogledu koji pleni. Sve bistrijem i bistrijem. Budi se nocu, place, trazi da jede... Vi vec radite, u dvanaest ste mrtvi umorni legli, u sest ustajete, zeno, hoces li ti ili ja, pitate se... Tebe zove, kazete mami. Nemojte biti na kraj srca. Ustanite, uzmite dete, nosajte ga malo, nosajte ga malo vise. Tu je mama, uz vas, ne brinite ne spava ona dok je njeno zlato budno, ali olaksajte joj malo. I u pravu ste, ne brinite, vi ste umorni od posla, ali i briga o detetu je posao, i to ne bilo kakav, nego jako vazan i jako stresan. Sto znaci, da iako mama ne ide na posao, ona radi. Kod kuce. I zato je vase dete najbolje dete. I rucak je gotov. I ves vam je sredjen. I niko ne trazi medalju, nego samo par lepih reci i zagrljaj. Tesko li je?

Ostavite nekada mamu samu kod kuce. Ili je posaljite negde. Pravite drage tate, vase dozivljaje sa decom. Gradite vase vreme. Jeste, u pravu ste, najlepse je kada ste zajedno, ali bar jednom nedeljno krenite vi sami, bez pomoci mame, i videcete koliko se dete razlikuje kada je samo sa vama, kako menja ponasanje, jer kada je mama tu sve je dopusteno i dozvoljeno, i dete se vise mazi, glupira i izmotava.

A kada svi zajedno negde odete, podelite obaveze oko deteta. Ne treba mama sve sama. I da pazi na dete i da se igra, i da ga presvlaci i da ga cuva. I mama je zeljna nekih prica sa odraslim ljudima. Nije u redu da samo ona sedi sa bebom u igraonici, da sklapa kocke i vozi automobile, i njoj se mozda pije topla kafa ili jede parce torte. Sta, kazete, dete place, i trazi mamu? Onda budite i vi uz njih, jer mozda je mama pod prevelikim pritiskom. Zbog tolikog vezivanja. I tolike odgovornosti.

I treba li uopste, na samom kraju da vam spominjem sredjivanje stana, kuvanje, peglanje i ostale poslove? Sve vi to vec znate da radite, zar ne? I ne traze vam vase zene, da samo vi to radite, znaju one da je to po nekom nepisanom pravilu njihov, zenski, posao. Ali i vi imate i ruke i noge i glavu, i verujem da mozete sve sto mogu zene. Pa, hajde onda da vas vidimo! U jednu ruku dete, u drugu varjaca. Pa spremajte rucak. Kada mogu vase zene, mozete i vi. Samo je pitanje zelite li? Sada ce mi neki muskarci sigurno reci, pa sta ce mi onda zena, ako cu ja sam sve da radim?

E, ako tako mislite, dragi muskarci, ne znam sta bih vam rekla... Ali, skoro sam cula jednu recenicu, pa vi razmislite. Srecna zena znaci srecan brak. A ako cete vasoj divnoj, hrabroj zeni, pomoci bar malo, ako jednom nedeljno skuvate rucak, zar ne mislite da je to ono pravo? Koliko cete je samo usreciti! A vi cete biti jos veci muskarac u njenim ocima. I ocima svih drugih mama. 

I da se vratimo pitanju iz naslova - Sta mora muskarac? - Mora da voli svoju zenu. Bezuslovno. I najvise na svetu. I da cini male stvari da je cini srecnom.